بلغم در طب سنتی و اسلامی

تعریفی مختصر و مفید از بلغم در طب سنتی

بدن انسان شامل چهار خلط است. بلغم یکی از خلط‌های چهارگانه و مایعی است که در معده تولید می‌شود و در بدن جایگاه به خصوصی ندارد، در تمام سطح بدن همراه با خون در جریان است.

بلغم در روند طبیعی خود به خون تبدیل خواهد شد. در واقع بلغم خون خامی است که در صورت پخته شدن به خون تبدیل می‌شود. این نوع بلغم شیرین و طبع آن سرد و تر است.

وجود بلغم برای اندام‌های بلغمی مثل مغز و اندام‌های پرحرکت مانند مفاصل ضروری است. زیرا وقتی اندام‌های بدن از جذب مواد غذایی محروم می‌شوند به وسیله حرارتی که بلغم ایجاد می‌کند، نیرو می‌گیرند.

انواع بلغم

به عبارت دیگر بلغم خلطی مایل به زرد یا بی‌رنگی است که از سیر و حرکت گلبول‌های سفید به دست می‌آید و در رگ‌های لنفی جریان دارد. بلغم دو نوع طبیعی و غیرطبیعی دارد:

بلغم طبیعی ( میزان کافی مایعات در بدن )

استعداد آن را دارد که به خون تبدیل شود، زیرا این ماده خون خام و ناپخته بوده و همچنین شیرین و کمی سرد است.

بلغم غیرطبیعی ( آب و چربی زیاد در بدن )

بلغمی که نسبت به بلغم طبیعی رقیق‌تر، خام‌تر یا خیلی رقیق یا بسیار غلیظ یا گرم و خشک (شور) یا خشک (صفرائی) یا ترش یا تلخ و گس یا غلیظ و تند است.

درمان بلغم

درمان غلبه بلغم از نظر استاد متقی

به گفته استاد متقی بلغم خاصیت رطوبی دارد و در طی غلبه بلغم در بدن، بدن آب زیادی دارد و در نتیجه شخص چاق می‌شود. در اثر غلبه خلط بلغم بدن سرد است و صورت به سفیدی می‌زند.

توصیه به بیماران، خوردن مواد غذایی گرم و خشک مانند گوشت شتر و گوشت گوسفند یا بلدرچین و کبک است. استفاده از خشکبار و آجیل توصیه میشود .

مهمترین رکن در درمان پرهیز است .این یعنی مهمترین روش درمانی غلبه بلغم پرهیز از مایعات و چربی است . حتی آب هم که مایع حیات است اگر در خوردن ان زیاده روی شود باعث غلبه بلغم و چاقی میشود . باید همه چیز را به اندازه و براساس نیاز بدن استفاده کرد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *